Puncte de vedere privind PUD amenajarea și modernizarea Pieței Centrale din municipiul Bistrița

 

În urmă cu 25 de ani românii au înlăturat dictatura comunistă, au ieșit în stradă pentru libertate și demnitate umană, pentru stat de drept și respectarea drepturilor omului.
Din anul 2007 România este stat membru al Uniunii Europene care este fondată pe valorile respectului pentru demnitatea umană, libertate, democrație, egalitate, domnia legii și respectul pentru drepturile omului, În acest context, solicit corelarea Planului Urbanistic de Detaliu cu legislația în vigoare privind spațiile verzi, respectiv art.71 din OUG 195/2005 privind protecția mediului precum și Legea 24/2007 privind spațiile verzi, care interzic diminuarea suprafeței spațiilor verzi existente.
Pentru punerea în valoare a clădirilor monument istoric din Piața Centrală, în principal complexul Sugălete, este suficientă toaletarea copacilor de aliniament, îndepărtarea cablurilor de pe fațadele clădirilor, refacerea fațadelor si acoperișurilor acestor clădiri.
Sunt de acord cu desființarea parcărilor din Piața Centrală de pe toate laturile și amenajarea lor ca spațiu pietonal.
În legătură cu reglementarea traficului auto prin Piața Centrală am următoarele observații:
– Publicul a înțeles că se închide traficul cu sens unic din direcția str.Dornei spre str. Gh.Șincai; eu am constatat din documentație că rămâne pe o singură bandă (oricum pe Dornei se circula mai mult pe o singură bandă)dar se va circula în continuare, de la Piața Unirii pe str.Dornei, prin Piața Centrală, str. Gheorghe Șincai spre Bd-dul Independenței;
– Propun să nu se blocheze traficul auto din Piața Centrală spre str. George Coșbuc; mașinile nu ar putea întoarce la capătul blocat al străzii și ar trebui desființate toate parcările de pe str. Coșbuc;
– Să se renunțe la breteaua înfundată din fața primăriei,parcările din fața primăriei să fie desființate, mașinile de serviciu ale primăriei să parcheze în curte; accesul auto la sediul poliției comunitare și la imobilul din P-ța Centrală nr.4 să se efectueze pe o bretea înfundată dinspre str. Nicolae Titulescu;
Fluxul principal de pietoni este pe diagonala str. Șincai – str. Liviu Rebreanu (Dornei-Rebreanu este latură a pieței și nu diagonală, cum este scris în documentație).
Referitor la cursul de apă propus prin latura sudică a pieței ca o refacere a traseului canalului vechi personal nu-I văd rostul; pe acel traseu a existat un canal pentru apele reziduale, nicidecum un canal cu apă curate, acel canal trecea prin actuala Piața Morii.
Propun în schimb amplasarea în Piața Centrală unei lucrări de artă monumentală contemporană. Locul cel mai potrivit ar fi amplasamentul pe care se găsește macheta cetății, iar lucrarea propun să fie a unuia dintre cei mai reprezentativi artiști bistrițeni, Grigore Bradea. Am completa, fericit, Piața Centrală și am face un act de reparare morală pentru memoria artistului Grigore Bradea de către comunitatea bistrițeană. Documentația privind lucrarea o putem pune la dispoziția consultantului de specialitate în scurt timp, împreună cu Filiala UAP Bistrița.
O alta observație este aceea că frecvența cu care se fac schimbări în Piața Centrală a devenit prea mare. Nu au trecut nici doi ani de când s-a refăcut carosabilul pe latura nordică și de când s-a reabilitat toaleta publică, lucrări care au necesitat fonduri bugetare consistente. Dacă tot la doi ani renunțăm la o idee și facem modificări nu este în regulă.
Problema viabilizării Pieței Centrale nu stă numai în amenajarea ei, ci mult mai mult în activitățile care se desfășoară în zona centrală a orașului. Numărul turiștilor care vizitează Bistrița este foarte mic, în comparație cu alte orașe transilvane. Cu siguranță că numărul turiștilor nu va crește numai dacă amenajăm și modernizăm Piața Centrală. Împreună cu Consiliul județean trebuie schimbat modul de promovare turistică. Trebuie să oferim pachete turistice în care să îmbinăm valorile vechiului burg medieval, cu natura pură atât de apreciată de turiști (avem foarte aproape zona turistică Tihuța-Colibița și Parcul Național Munții Rodnei). Bistrița, ca Poartă a Transilvaniei, ar trebui să fie baza de plecare pentru vizite în zonele turistice din județ și din județele învecinate (Maramureșul istoric și Bucovina).

Adrian Florin Chereji
Președinte Asociația BISTRIȚA CIVICĂ

Notă: Extras din OUG 195/2005
CAPITOLUL XII
Protecția așezărilor umane

Art. 71
(1) Schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora.
(2) Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.

19.12.2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *